PradžiaApie AruodusNuorodosAtsiliepimaiStraipsniaiENSena versija

 
 
 
 
Pasirinkite paieškos tipą:
Bendroji BendrojiTipologinė TipologinėBibliografija BibliografijaKompleksinė
 
 
BIBLIOGRAFIJOS KATALOGAS

Aruodų bibliografijos katalogas – tai Aruodų informacinei sistemai aktualių leidinių ir straipsnių duomenų bazė. Bibliografijos katalogas atlieka dvi labai svarbias funkcijas: 

1) Čia kaupiami visų Aruoduose pateikiamų tekstinių, vaizdo ir garso duomenų publikacijų bibliografiniai įrašai. Centralizuota bibliografijos duomenų bazė leidžia organizuoti leidinių paiešką Aruoduose.

2) Bibliografijos kataloge pradedama kaupti lituanistikos bibliografija. 2006 m. čia yra 3070 archeologijos, etnologijos, folkloristikos, istorijos ir kalbotyros srities įrašų, kurie hierarchiškai organizuojami naudojant Terminų tezauro terminus (kitaip – Aruodų rubrikas). Tai leidžia vartotojui surasti leidinius pagal stambesnės, smulkesnės ar net labai detalios mokslinės klasifikacijos terminus, pvz.:

  • dainuojamoji tautosaka >>> dainos >>> darbo dainos >>> rugiapjūtės dainos
  • archeologinės vietos >>> gynybinės vietos >>> piliakalniai >>> piliakalniai žvalgakalniai

Bibliografijos katalogo prieiga leidžia ne tik surasti reikalingas bibliografines pozicijas, bet ir iškart peržiūrėti Aruodų visateksčius duomenis. Kadangi katalogas sąsajomis sujungtas su Aruodų pagrindine saugykla bei Vaizdo ir garso archyvu, visi leidinių ir straipsnių tekstiniai ar vaizdo (garso) duomenys pasiekiami tiesiai iš Bibliografijos katalogo. Dažniausia tai yra leidinio (straipsnio) fragmentai, patalpinti Aruoduose, bet kai kada jie apima ir ištisą leidinį, kaip, pavyzdžiui, tautosakos leidinio Lietuvos rašytojų užrašytos pasakos ir sakmės (Vilnius, 1981) atveju – iš šio bibliografinio įrašo vartotojas gali peržiūrėti visus čia skelbiamus tautosakos kūrinius.

Bibliografijos katalogas sukurtas naudojant Aleph programinę įrangą ir bendradarbiaujant su Lietuvos akademinių bibliotekų tinklu bei Lietuvos virtualiąja biblioteka. Todėl jis taip pat yra pasiekiamas per Lietuvos virtualiosios bibliotekos prieigą.

 
 
 
© Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, Lietuvių kalbos institutas, Lietuvos istorijos institutas, Matematikos ir informatikos institutas 2003 - 2007