PradžiaApie AruodusNuorodosAtsiliepimaiStraipsniaiENSena versija

 
 
 
 
Pasirinkite paieškos tipą:
Bendroji BendrojiTipologinė TipologinėBibliografija BibliografijaKompleksinė
 
 
MOKSLO SRITYS
Folkloras Folkloras
Kalba Kalba
Archeologija Archeologija
Etnologija Etnologija
Istorija Istorija
ETNOLOGIJOS MOKSLAS

Etnologija (europietiškosios etnologijos prasme) tyrinėja žmogų ir jo bendro gyvenimo bendruomenėje būdus praeities ir dabarties visuomenėse. Pagrindiniai tyrimų aspektai yra socialiosios materialiosios ir intelektualiosios (nematerialiosios) kultūros reikšmės, šių kultūros formų raiška laiko ar/ir teritorijos perspektyvose, sutelkiant dėmesį į didesnes ar mažesnes socialines sferas (kaimynystę, kaimą, miestą, tautą ir kt.), koncentruojantis ties skirtingomis socialinėmis grupėmis (pvz., amžiaus, lyties, profesijos, religijos, etninės ar kitos grupės pagrindu).

Lietuvoje etnologijos prasme prieškariu vartoti ir “tautotyros”, sovietmečiu - “etnografijos” sąvokos (šiuo metu “etnografija” suvokiama kaip reiškinių aprašymas – duomenų etnologijos mokslui kaupimas). Kiek kitaip negu kai kuriuose Vakarų Europos kraštuose į jos sąvoką neįeina folkloristika, kuri Lietuvoje yra atskiras mokslas.

 
 
 
© Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, Lietuvių kalbos institutas, Lietuvos istorijos institutas, Matematikos ir informatikos institutas 2003 - 2007