Paieška Bronislavos Kerbelytės "Lietuvių liaudies pasakų repertuare"

Žanrinis skyrius: Stebuklinės pasakos
Žanrinis poskyris:Nepaprasti priešininkai
Tipo numeris ir pavadinimas:AT 300 A - Kova ant tilto
Tipo variant ir kontaminacijų skaičius: [30; 20]
Tipo aprašymas:
 

Ponia suvalgo žuvį / obuolį – gimsta stiprus sūnus./ Karalienė, kumelė ir kalė suvalgo lydį – gimsta berniukas, kumeliukas ir šuniukas. / Motina žindo kūdikį trejus metus – užauga stiprus sūnus. Sūnus nusikaldina labai sunkią lazdą, išmeta ją į aukštį. Lazda krenta, jis atkiša pirštą – lazda į jį atsitrenkia ir sulinksta. Nusikaldina dar sunkesnę lazdą. Ši atsitrenkia į stipruolio pirštą ir nesulinksta.

Sūnus sako žinąs žirgą su dviem galvom – karalius liepia jį gauti. Broliai eina ant tilto laukti slibino / velnio, bet išsigandę pabėga. Stipruolis pastato stiklinę vandens / įlašina į stiklinę kraujo ir liepia broliams žiūrėti: kai vanduo / kraujas ims virti, tegu skuba padėti. Stipruolis imasi su slibinu. Slibinas įmuša stipruolį į žemę, bet šis iššota, o trečią kartą nebegali iššokti. Broliai miega / mato vandenį verdant, tačiau bijo slibino ir neina padėti. / Stipruolis nusiauna batą, meta į trobą, kurioje miega jo broliai, ir juos pažadina; broliai skuba padėti. Stipruolis nukerta slibinui galvas.

Stipruolis nemiega ir girdi raganas kalbant: jos pasivers obelimi / dobilais / vynu ir nužudys jas palietusius vyrus. / Stipruolis pavirsta šuniu / žvirbliu / uodu, klausosi po raganų langais ir girdi jas tariantis pavirsti obelimi / upeliu/stalu su valgiais ir nužudyti daiktus palietusį stipruolį. / Stipruolis įlenda į panų katino kailį. Panos klausia, kodėl katino akys baltos. Atsako, kad Šunjonio dar baltesnės. Panos pasako, kaip jos nužudys Šunjonį. Stipruolis ir jo tarnai neliečia dobilų / vyno ir keliauja toliau. / Stipruolis kerta kardu obelį / upelį / stalą su valgiais – tie išnyksta. Tarnai nusiskina obuolių ir dingsta. Stipruolį vejasi kiaulė. Jis užsidaro kalvėje. Kiaulė reikalauja atiduoti stipruolį. Kalvis žada mesti kiaulei į gerklę stipruolio kūno dalis, o meta įkaitintą geležį. Kalvis žada mesti kiaulei į gerklę visą stipruolį, pagriebia kiaulę už liežuvio ir muša – ši atiduoda tarnus ir žirgą.

[30]: Ž 6; V 5; R 10; S 7 – LBr p. 200 = BsLPY 1 115, BsLPY 4 146, BsLP 1 p.188 = LTt 3 102 = KLV 22, BsLP 2 p. 235; D 2. 301 B + 300 A [5]; 300A + 513 A [3]: R 2; K 1; 530 / 531 + 300A [3]; Įvairūs [9]: Ž 2; V 4; R 2; S 1.

 

Plačiau žr. Lietuvių pasakojamosios tautosakos kataloge