Paieška Bronislavos Kerbelytės "Lietuvių liaudies pasakų repertuare"

Žanrinis skyrius: Stebuklinės pasakos
Žanrinis poskyris:Nepaprasti priešininkai
Tipo numeris ir pavadinimas:AT 301 A - Karalaičių vadavimas
Tipo variant ir kontaminacijų skaičius: [88; 4]
Tipo aprašymas:
 

Karalaitės išeina į sodą pasivaikščioti ir pagrobiamos. / Motina keikia dukteris – tos dingsta. / Motina išeina pasivaikščioti / vaikai išsiveda bokšte saugomą motiną į sodą – vėjas ją nusineša. Jauniausias brolis sėda į lopšį, o vyresnieji broliai jį nuleidžia į požemį. / Jaunuolis įlenda į kumelės kaulus. Kartu su kaulais slibinas jį užneša ant kalno. / Jauniausias brolis persviedžia per petį akmenį – atsiranda kelias. / Brolis užlipa ant kalno, naudodamas nagučius / virvę.

Jaunuolis randa merginas / motiną. Jaunuolis sukeičia vietomis statines su stipriuoju ir silpnuoju vandeniu. Velnias geria silpnąjį vandenį ir nusilpsta. Jaunuolis atsigeria stipriojo vandens, sustiprėja ir nukauna slibiną / velnią. Brolis vedasi išvaduotas merginas / merginas ir motiną su savimi.

Brolis / jaunuolis įsodina išvaduotas merginas į lopšį, o pats lieka požemyje. Broliai / draugai ištraukia merginas ir jas nusiveda, o jo neištraukia. Karalaitės ir motina prisiekia sakyti, kad jas išgelbėjo vyresnieji broliai.

Brolis uždengia nuo lietaus paukščio vaikus – atsidėkodamas paukštis jį neša iš požemio. Jaunuolis mėto paukščiui į gerklę mėsą; pritrūkęs mėsos, įmeta savo šlaunies gabalą – paukštis išneša.

Brolis sudeda karalaičių dvarus į kiaušinius ir parsineša, o namie juos pastato. / Išgelbėtojas parodo karalaitės dovanotą žiedą / pusę nosinės. / Karalaitės reikalauja tokių suknelių, kokias jos vilkėjusios savo dvaruose. Išgelbėtojas paima sukneles iš kiaušiniuose telpančių dvarų ir atneša karalaitėms. Karalaitės atpažįsta išvaduotoją.

[88]: Ž 22 – DPM 40 = DŽT 2 476, DSPŽ 2 p. 284, 289, BsLP 2 p. 249, StŽ 139; V 15 – ŠLSP 74; R 14; K 2 – KrLL p. 31; S 17 – BsLP 1 p. 174, 178, BsLP 2 p. 247, LBr p. 248 = BsLPY 1 134; D 15; E 1 – BSLKA 1; N 2. Įvairūs [4] : K 1; S 1; D 2.

 

Plačiau žr. Lietuvių pasakojamosios tautosakos kataloge