Paieška Bronislavos Kerbelytės "Lietuvių liaudies pasakų repertuare"

Žanrinis skyrius: Stebuklinės pasakos
Žanrinis poskyris:Nepaprasti priešininkai
Tipo numeris ir pavadinimas:AT 311 - Trys seserys nelaisvėje
Tipo variant ir kontaminacijų skaičius: [62; 7]
Tipo aprašymas:
 

Duktė eina į mišką klevo lapų, ten sutinka raganą ir nuvedama į šios namus. / Duktė eina parodyti žmogui kelią / gaudo zuikutį / vejasi obuolį / katiniuką / paduoda elgetai išmaldą ir pagrobiama. / Geriantį tėvą velnias nutveria už barzdos ir reikalauja pažadėti tą, ko namie nepaliko. Tėvas pažada, o namie randa gimusias tris dukteris. / Tėvą pasitinka vilkas ir žada pjauti. Tėvas prašo nepjauti, žada atiduoti dukterį. / Duktė sako tekėsianti už auksabarzdžio. / Mergina sutinka tekėti už ponaičio / turtingo jaunikio.

Ragana / vyras duoda merginai obuolį, liepia jį nešiotis su savimi, draudžia eiti į vieną kambarį. Mergina įeina, obuolys susikruvina. Ji sako nebuvusi uždraustame kambaryje, bet parodo nešvarų obuolį. Ragana / ponas merginą nužudo. / Ponas liepia seseriai suvalgyti žmogaus akis ir liežuvį; ji nevalgo. Mergina nužudoma.

Pagrobiama / išteka kita / trečia sesuo. Ragana / vyras duoda merginai obuolį, liepia jį nešiotis su savimi, draudžia eiti į vieną kambarį. Mergina obuolį padeda po girnapuse / po pagalve / suvynioja į skepetėlę. Ji įeina į uždraustą kambarį, neturėdama obuolio / sukruvina obuolį, bet nuvalo / savo pėdas užpila pelenais. Ji parodo švarų obuolį. / Ponas liepia seseriai suvalgyti žmogaus akis ir liežuvį. Ji atiduoda šuniukui, o sako suvalgiusi.

Jauniausioji sesuo sudeda į skrynią seserų galvas / atgaivina seseris ir paslepia jas skrynioje. Ji prašo ponaitį / mešką nunešti tėvams dovanų, liepia nežiūrėti į skrynią. Ponaitis / meška parneša seseris.

Jauniausioji sesuo aprengia kelmą / padeda ant lango žmogaus galvą / padeda į lovą cukraus galvą / išsitepa medumi bei išsiplunksnuoja ir pabėga. / Jauniausioji sesuo užsirakina spintoje, šią nuperka karalaitis. / Sesuo pasislepia žmogaus vežime ir parvežama į namus.

[62]: Ž 4; V 10 – SlŠLP 123; R 22 – BsLPY 2 185, LTt 3 113; S 10 – DPDI 25, LRš 53; D 15 – DPDI 24, GP 29; N 1. Įvairūs [7]: R 1; S 1; D 5 – KPBL 2.

 

Plačiau žr. Lietuvių pasakojamosios tautosakos kataloge